Forma na pařený sýr - typ Oštěpek dvojitá 23,5x6,5cm, vzor 3
Popis
FORMA NA OŠTĚPEK DVOJITÁ - OVÁL S VÝSLEDNOU VÁHOU SÝRU ASI 2x120G, 6,5 X 23,5CM. JEMNÝ VROZ.
Oštěpek je tradiční slovenský sýr, obvykle zauzený, zdobený tradičními vzory. Těch docílíme právě vtlačením již připravené sýřeniny do této formy a zmáčknutí obou kusů formy proti sobě.
Oštiepok a tažené sýry se dají tvarovat do libovolné podoby, což zvyšuje jejich originalitu a dělá je hezkými. Můžeme použít formu nebo nemusíme, např. korbáčky.
Hmotu nebo-li hrudku na Oštiepok propařujeme pod syrovátkou a teplou vodou při teplotě 50 - 60°C a hněteme, abychom sýr zbavili přebytečné syrovátky. Po prohnětení a propaření se sýřenina vtlačuje do formy a vytvaruje. Následně se potom solí v solné lázni 18 - 24h. Propařováním a hnětením získává sýr svou typickou konzistenci a strukturu.
Pro tažené sýry typu pasta filata nebo Sologuni nebo Parenica nejsou tyto formy typické, ale vytvarovat je tímto způsobem je také možné. Postupujeme tak, že sýřeninu, když je tažná, rozpaříme v horké vodě 65 - 70°C, propracujeme překládáním a tvarujeme, rukama nebo ve formě. Schlazením ve studené vodě, sýr ztuhne, z formy ho vyjmeme a dále nasolujeme v solné lázni.
Takto připravené sýry se mohou použít ihned, využívají se běžně a často při vaření, viz Mozzarella a pod. Délka jejich uchování je dána způsobem výroby, především obsahem syrovátky ponechané v sýru.
Receptury pro výrobu těchto sýrů můžete najít na stránkách: www.syrar.cz
Dozvědět se více a zdokonalit se v jejich výrobě je možné na kurzu: Tažené, pařené a nakládané sýry
materiál: lipové dřevo, dva protikusy
rozměr celé formy: 6,5 x 23,5 cm
výsledný tvar: vypouklý ovál se vzorem
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.