OMEGA - mezofilní/termofilní směs DL3,5 na 350 -700l mléka
Popis
OMEGA1 - mezofilní mlékárenská kultura, 350 - 700l
V lyofilizované formě, tedy mrazem vysušená. Určená k přímému zaočkování do mléka.
Velmi mírně aromatická zaočkovací kultura vhodná k nastartování kysání při výrobě tradičních selských sýrů ze všech druhů mléka. Má univerzální použití pro čerstvé, tvarohové i lisované sýry. V mléku doplňuje přirozenou floru. Zrání může být krátké (30min), ale i dlouhé (3h) v závislosti na technologii výroby a požadovaných vlastností výrobku.
Směs velmi odolných kmenů, které vyrábí málo plynů (90% homofermentativní).
Vhodná teplota mléka při zaočkování je 22 - 35°C (minimálně 20°C). Doba minimálního zrání 30min. Mezofilní kultury nepřežívají teploty nad 40°C.
Složení kultury |
- 80% Lct. cremoris + Lct. lactis |
- 20% Lct. diacetilactis + Leuc. crremoris + S. thermophilus |
Dávkování 1 ampule | - DL3,5 | - 350l pasterovaného mléka |
- 700l nepasterovaného mléka |
Určeno k přímému zaočkování do mléka.
Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.
Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka, než na kolik je balení určeno. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.
Skladování a doba trvanlivosti : doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.
APLIKACE – doporučené postupy:
Tvarohové sýry - mléko se zaočkuje po večerním dojení (teplota mléka 30°C - 37°C) a po 50 minutách se ochladí na 15 - 17°C. Ráno se k večernímu mléku přidá ranní nádoj a teplota mléka se upraví na 18 - 21°C. Pak se přidá velice malé množství syřidla.
Měkké sýry - mléko se před sýřením nechá předezrát kuturou 50 - 180 min dle technologie výroby sýru.
Lisované sýry - mléko se nechá zrát 30 minut s kulturou a poté se zasýří. Omega vytvoří jemné okyselení. Sýry mají hladkou strukturu s minimem ok.
Produktový list k dispozici na vyžádání.
Další informace ohledně výroby sýrů, použití kultur a receptury sýrů a dalších výrobků najdete na stránkách www.dobrysyr.cz.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.