30.11. Hnětené - Tažené sýry / 11.1. Sýry do nálevů / 25.,26.1. Sýry doma / 8.,9.2. Výroba sýrů - 9 kroků / 22.2. Bochníky - zrající sýry / 8.3. Sýry na gril a do udírny / 22.3. Jogurt,Zákysy,Kefír,Tvaroh / 5.,6.4. Výroba sýrů - 9 kroků / 26.4. Plísňáky / 8.-11.5. Sýry 4 dny - komplet

FF14 - 200g - Tomette/Gouda

 
  • 1 z 4
 

Forma pro malý lehce lisovaný sýr typu Tomette. Doporučovaná při výrobě Tomette z kultury Beaugel 8 - Tomette. tr.-ťapka náp+oř. - kopie Možno lisovat na sobě a víko vyhovuje zatížení PET lahví.

P1010530 - kopie

Forma pro lisovaný sýr, včetně víka. tlačítko - více info

Dostupnost Vyprodáno
Cena 619,83 Kč bez DPH
750 Kč / ks    
Kód produktu 1784
Kategorie Lisování pod lisem
 

FF14 - 200g, typ Tomette/Gouda       tr.-ťapka náp+oř. - kopie

 

Forma pro lisování, včetně víka.

Tvar typický pro sýr typu Tomette. Sýry Tomette je malý sýr různých chuťových variací. Který nená svoji jasnou vyhraněnou chuť a máte proto poměrně volnou ruku při jeho výrobě a zrání. Jednalo se a jedná o sýr s polotvrdou konzistencí, výraznější chuti než je Gouda, často ovlivněný místními podmínkami.

Možno použít i pro další druhy polotvrdých sýrů. V této velikosti není žádoucí dělat sýr příliš tvrdý, po vyzrátí kůrky by byly velké zráty v poměru k jeho velikosti.

Tvar tvoří bochník s téměř neznatelně zaoblenou spodní a horní hranou. Víko dosahuje až na dno formy, tím lze regulovat výšku a váhu vyráběného sýra. Skelet formy je vyroben tak, aby bylo možné lisovat několik forem na sobě.


Rozměry:

Vnitřní průměr 9,6 cm
Vnitřní výška 6,5 cm
Výška víka  5 cm

Víko nemusí být ponořeno celé. 

Výsledná výška bochníku maximálně 4,5 - 5,5 cm. Výsledná váha sýra přibližně 200 g.

 

Pro dosažení požadované výšky a efektivnějšího naplnění forem a odvodu syrovátky je možné nechat sýřeninu předodkapat v košíkové forně vhodné velikosti, např. FA11 (průměr 9,5 - 9,3cm). Z této formy následně pohodlně přemístíte do lisovací formy včetně plachetky. 


Pro kvalitní lisování je třeba přidat plachetku, aby byl zajištěn odvod syrovátky. Plachetka se obvykle při 1. - 2. otočení odstraní a sýr se dolisuje bez plachetky. Tím vytlačené sklady zmizí a povrch zůstává hladký. Doporučujeme položku - sýrařská plachta modrá - 35g/m2 (slabší) - netvoří tak výrazné sklady, nelepí se na sýřeninu a nedochází k odtržení povrchu lisované hmoty. Případně plachetka nylon.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: