Lis na sýr "holandský" - borovice
Popis
Masivní lis holandského typu - borovice
Vhodný k lisování sýřeniny, jak v kruhových formách typu FS, ale i běžných lisovacích s víkem typu FF. Je možné lisovat dvě formy nad sebou a nebo několik forem vedle sebe.
Opatřen na jednom spodním rohu vystavovacím šroubem pro potřebu vyrovnání na stojné ploše. Silikonové nožičky.
K rozložení tlaku je možné použít jakoukoliv vhodnou podložku. Např. dřevěné nebo plastové prkénko o rozměrech dle potřeby. Na kulatou formu nemusí být kulaté, jakýkoliv tvar máte k dispozici.
Vychytávka: Pokud máte vhodný boxík nebo misku je možné lisovat sýr přímo v něm a syrovátka tak nestéká po dřevě.
Mohlo by se zdát, že horní tyčka k utahování lisu je malá a slabá, ale má svůj důvod. Utahování a tím tedy lisování musí být pozvolné, aby syrovátka mohla odtékat postupně z celého objemu sýru. Při lisování příliš vysokým tlakem, dosáhneme opačného efektu. Sýr se uzavře a syrovátka ve středu sýru zůstane.
Lis tedy utahujeme postupně, utáhneme rukou tak, aby syrovátka začala vytékat a dotáneme znovu, až syrovátka přestane vytékat. Sýr v průběhu lisování otáčíme.
Formy nejsou součástí dodávky.
Materiál:
Dřevo | - borovice, neošetřeno |
Kování a spojovací materiál | - nerez (Není použito potravinářského nerezu, nedochází k přímému styku kovových částí se syrovátkou. Časem může docházet k částečnému reznutí nebo vytvoření fleků, hlavně v oblasti svárů, právě po opakovaném kontaktu se syrovátkou) |
Podložky/ nožičky | silikon |
Váha | 6,2kg |
Dodáván ve složeném stavu, ale svislá ramena jdou v případě potřeby odšroubovat.
Velikost přizpůsobena pro domácí a malé faremní použití. Tento model vyroben v ČR v truhlářské dílně na zakázku pro dobrykolonial.cz.
Rozměry:
Výška | 50,5 cm (prostor pro lisování 35 cm) |
Šířka | 38 cm (prostor pro lisování 30 cm) |
Délka | 38 cm |
Prostor pod šroubem v nejnižším bodě | 8,5 cm |
Více o lisování na kurzech na www.dobrykurz.cz.
Video pro inspiraci při výrobě
Video pro inspiraci při výrobě 2
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.