30.11. Hnětené - Tažené sýry / 11.1. Sýry do nálevů / 25.,26.1. Sýry doma / 8.,9.2. Výroba sýrů - 9 kroků / 22.2. Bochníky - zrající sýry / 8.3. Sýry na gril a do udírny / 22.3. Jogurt,Zákysy,Kefír,Tvaroh / 5.,6.4. Výroba sýrů - 9 kroků / 26.4. Plísňáky / 8.-11.5. Sýry 4 dny - komplet

Máselnice

 
  • 1 z 5
 

ťapka - krátký popis  Výroba másla z 2 - 6l smetany o tučnosti 35 - 50%. Elektrický pohon. tlačítko - více info

Dostupnost Skladem
Cena 7 181,82 Kč bez DPH
8 690 Kč / ks    
Kód produktu 3939
Kategorie Odstředivky, Máselnice
 

máselnice MBE6              ťapka - popis

 

Pro výrobu másla ze sladké i zakysané smetany. 

Zpracovatelné množství smetany: 2 - 6 litrů. Máselnice není technicky schopna zpracovat menší množství než 2l. Při větším množství než 6l bude přetěžován motor.

Požadovaná tučnost smetany: 35 - 50%. Takto tučné smetany není obvykle možné docílit pouhým sbíráním z povrchu mléka, jelikož se smetanou se obvykle neubráníte i sebrání části mléka a tím dochází k naředění. Záleží na množství tuku, které mléko obsahuje. U kozího mléka toto není možné vůbec, většina tuku je rozptýlena v mléce a na povrchu se usazuje jen minimálně. Doporučuje se smetanu získávat odstředěním.

Doba zpracování: 8 - 30 minut. Rychlost výroby souvisí s tučností smetany.

Délka nepřetržitého fungování: 30 minut. Délka nutné pauzy: 30 minut. Máselnice může nepřetržitě pracovat 30min, což by mělo postačovat na výrobu jedné várky másla. V případě kvalitní tučné smetany je obvyklá doba zpracování cca 10minut.

Rozměry: 28,5 x 55cm           Váha: 5,8kg

Údržba: Máselnici se doporučuje mýt běžnými prostředky (výrobce doporučuje 0,5 - 2% roztok jedlé sody) ihned po použití a nechat dobře vyschnout. Toto je nutné z hlediska hygieny výroby. Pokud dojde ve znečištěném zařízení k pomnožení bakterií, plísní a pod., ohrozí to kvalitu a bezpečnost dalších výrobků. Jedná se u masivní zařízení ruské výroby a je u něj pohlíženo spíše na výkon než na snadnost údržby. Je tedy potřeba počítat s mírnou náročností při mytí. Nicméně ruční výroba másla je natolik náročná, že jistě se vyplatí podstoupit jí dopřát péči. Další složitější technickou údržbu máselnice nevyžaduje. 


Výroba másla:

Zpracovávat je možné smetanu pasterovanou i nepasterovanou. Nicméně tuk obsahuje nejvíce bakterií, které výrobě škodí. Proto se doporučuje smetanu pasterovat nebo ji minimálně chránit očkování bakteriemi, které zamezí rozvoji nežádoucích mikroorganismů. Vhodná je např. kultura Alpha nebo Iota FF. Pak ovšem musíme počítat s mírně nakyslou chutí, ale toto má vliv na prodloužení trvanlivosti.

Nevyrábíme z tuhé smetany přímo z lednice, ale ze smetany o teplotě 13 - 15°C.

Máselnice oddělí tuk od podmáslí, tedy tzv. stluče máslo. Pak následuje praní másla. S tím nám už máselnice nepomůže. Máslo v tomto množství pak ještě prohnětáváme a propíráme ve studené vodě, aby se dostaly pryč zbytky podmáslí, které jsou jako kapky uprostřed hmoty. Vodu několikrát vyměňujeme. Čím lépe máslo propereme a čím je voda po propírání více čirá, tím bude máslo kvalitnější a trvanlivější.

Máslo potom vytvarujeme do finální podoby. Je možné ho porcovat na váhu, ale i tvarovat do složitějších tvarů dle různých forem, popř. vytlačit firemní značku.


Návod k použití je přiložen k výrobku. Záruka 2 roky.

Výrobce: Motor SICH RU/UK pro EU.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: