30.11. Hnětené - Tažené sýry / 11.1. Sýry do nálevů / 25.,26.1. Sýry doma / 8.,9.2. Výroba sýrů - 9 kroků / 22.2. Bochníky - zrající sýry / 8.3. Sýry na gril a do udírny / 22.3. Jogurt,Zákysy,Kefír,Tvaroh / 5.,6.4. Výroba sýrů - 9 kroků / 26.4. Plísňáky / 8.-11.5. Sýry 4 dny - komplet

Sýrařský vosk - žlutý - blok 1,3 kg

 
  • 1 z 3
 

Vhodný pro voskování polotvrdých a tvrdých sýrů. Chrání sýry před nežádoucími plísněmi a kvasinkami, vyschnutím nebo naopak přílišnou vlhkostí. Teplotní podmínky je nutné přizpůsobit tomu, že sýr pod voskem dále zraje.

ťapka - krátký popis Voskování dodává sýru tradiční vzhled. Vosky lze vzájemně kombinovat a docílit tak originálního vzhledu.

245.-/kg

Dostupnost Skladem
Cena 293,39 Kč bez DPH
355 Kč / ks    
Kód produktu 190
Kategorie Vosky
 

Sýrařský vosk - žlutý - 245.-/kg

 

Vhodný pro voskování polotvrdých a tvrdých sýrů. Podmínky ve zrání nijak neovlivňují vlastnosti vosku. Teplotní podmínky je nutné přizpůsobit tomu, že sýr pod voskem dále zraje.

Dobře přilne, nepraská a rychle tuhne. Výborně čištěný.

Chrání sýry před plísněmi a kvasinkami a před ztrátou vlhkosti, tedy i váhy. Je možné ho nanášet v jakémkoliv stádiu zrání. Ať už z důvodu ochrany sýrů ve zrání, kvůli vzhledu nebo ochraně při distribuci a přepravě.


Použitím různých barev vosku můžete rozlišit druhy vyráběných sýrů a dodat jim originální vzhled. Do teplého vosku je možné otisknout i vlastní značku, případně jiné údaje a vzory.

Kombinací různých barev vosků docílíte zajímavých efektů. Sýry tak budou zajímavé a odlišné.


Sýry můžete převoskovat i v jednotlivých porcích.

Balení: bloky cca 1,3kg; (+/- 5%)

Bod tuhnutí: 60 - 66°C

Skladování: při teplotě do 30°C, chránit před přímým sluncem

Teplota pro nanášení: 75 - 110°C

Teplota při aplikaci má vliv na tloušťku nanášené vrstvy. Vyšší teplota znamená slabší vrstvu vosku. Doporučují se alespoň 2 vrstvy pro kvalitní pokrytí sýru. Můžete aplikovat i více. První může být slabší. Příliš vysoká teplota vosku při nanášení může vést k zapečení vosku do povrchu sýru a potom nejde dobře sundat.

Minimální trvanlivost: 24 měsíců od data výroby; i při delším skladování vosk nevykazuje žádné zásadní změny, které by bránili jeho použití.

Atestovaný pro potravinářství.


Postup nanášení vosku:

Povrch sýru by měl být před voskováním suchý, aby vosk dobře přilnul k sýru. Vosk se nemísí s vodou.

Pro rozehřívání vosku je vhodné si vyhradit nádobu/hrnec, ve které ho můžeme nechat a rozhřívat opakovaně. Nádoba by měla být tak velká, aby se do ní vešly sýry, které budeme obvykle voskovat a zároveň nebyla zbytečně široká, abychom nesnižovali hladinu a tím se nezvyšovalo množství vosku, které budeme potřebovat.

Vosk rozehřejeme na teplotu 75 - 110°C. Vyšší teplota znamená, slabší vrstva vosku. Rozehřívat vosk se doporučuje ve vodní lázni. Při rozehřívání na přímém zdroji tepla může dojít ke vzplanutí, při překročení teploty 190°C.

Jakmile  je vosk rozehřátý namočíme do něj o něco málo více než polovinu sýru a podržíme ho tam 10 - 15s. Vyjmeme a chvilku počkáme. Vosk začne rychle chladnout a tuhnout. Po zatuhnutí namočíme stejným způsobem druhou polovinu, tak aby překryla okraje první zavoskované poloviny sýru. Po zatuhnutí celý postup zopakujeme alespoň ještě jednou. Vrstva by měla být hladká a celistvá, bez trhlin.

Pokud vosk na sýru praská nebo se nafukuje a tvoří bubliny, dochází při zrání sýru k nežádoucím procesům. V takovém případě je potřeba vosk odstranit a sýr zkontrolovat. Dále pak zrát dle vlastního uvážení. Voskovat můžete v jakémkoliv stádiu zrání, po vytvoření, alespoň slabé zasychající kůrky. Vrstvy obnovovat nebo měnit kdykoliv.


 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: