IOTA CL1 - balení DL1 na 200l mléka
Popis
IOTA CL1 - balení DL1 na 200l mléka
Směs mezofilních a termofilních kultur, 3 kvasinek a Geotrichum Candidum pro tvarohové sýry, barva sýrů krémová později až do šeda.
Kompletní směs pro výrobu sýrů typu St. Marcellin, Picodon, Charollais, Rigotte, Crottin - sýry s plísní napovrchu. Okyselování je pomalé. Povrch sýrů je krémový až do šeda se středním prozráváním.
Potlačuje růst nežádoucích plísní, konkrétně černé Mucor a nežádoucí zelené.
Možno fermentovat mléko ihned po nadojení nebo při výrobní teplotě 20 - 22°C. Doba zrání před sýřením 30min - 2h.
Složení kultury |
- mezofilní a termofilní kultury |
- kvasinky - Débaryomyces |
|
- Trichosporon |
|
- Kluyveromyces |
|
- Geotrichum Candidum - velmi aromatické kmeny |
Velikost balení |
- DL3,5 |
- doporučené k přímému zaočkování 100l mléka pasterovaného a 200l čerstvého/nepasterovaného mléka |
Při zaočkování nepasterovaného mléka, obsažené kultury podpoří přirozený rozvoj bakterií obsažených v mléce. Proto dávkování kultury může být nižší.
Dávkování kultury je ovlivněno různými faktory. Při dobré kvalitě mléka není výjimkou, že lze kulturu využít až na dvojnásobné množství mléka. Dávky se mohou měnit i v průběhu "sezóny", tzn. vlastnosti mléka se mohou měnit. Roli hraje i kondice kultury, tedy např. stáří nebo podmínky skladování.