IOTA Kefír 3 DL3,5 - na 150l mléka
Popis
iota kefír 3 - směs pro výrobu kefíru
v lyofilizované (mrazem vysušené) formě určená k přímému zaočkování do mléka. Při přípravě zákysu je možné ji použít také k přípravě matečního zákysu.
Směs kultur pro výrobu zákysu kefírového typu, která obsahuje vybrané bakterie z původní kefírové houby. Jedná se o zákys určený k pití, můžeme očekávat tedy spíš řidší konzistenci. Nevylučuje se však ani dosažení tuhého produktu na lžičku, záleží na kondici mléka, tedy množství sušiny a případně postupu, kterým výsledek také můžete ovlivnit.
Pro kefír je přirozené postupné dozrávání i po ukončené kultivace v průběhu spotřeby. Chuť se může pohybovat od velmi jemné až po palčivě perlivou. V konečné fázi může obsahovat i malé množství alkoholu. Proto doporučujeme postupovat při výrobě pozvolna, ukončit kultivaci raději dříve, zákys bude ještě dále "dojíždět".
Můžeme využít i při výrobě sýrů, záleží na naší fantazii a znalostech. Dále je možné ji využít při výrobě tažených sýrů.
Doporučená výrobní teplota 24 - 32°C, doba kultivace 14 - 24h, při přímém zaočkování sušenou kulturou. Vždy je potřeba brát ohled na postup výroby. V případě využití matečního zákysu se kultivace může urychlit.
Složení kultury |
Lactococcus lactis |
Lactococcus cremoris | |
Lactobacillus bulgaricus | |
Lactobacillus helveticus | |
Lactobacillus rhamnosus | |
Lactobacillus paracasei | |
Lactobacillus acidophilus | |
Streptococcus thermophilus | |
Bifidobacterium bifidum | |
Kluyveromyces marxianus |
Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.
Dávkování balení | - DL3,5 | - doporučené k přímému zaočkování 150l mléka |
Výrobce doporučuje využít kulturu k výrobě s přímým zaočkováním do mléka sušenou kulturou, vždy při každé várce. Můžete však zkusit využít matečního zákysu jako při přípravě jogurtu.
Příprava matečního zákysu:
Mateční zákys připravujeme obzvláště pečlivě a uchováváme v co nejvíce chráněném prostředí proti kontaminaci. Z matečního zákysu dávkujeme 1 - 5% objemu zpracovávaného mléka.
Další možností je zákys 3x - 5x přeočkovat při udržení relativně stabilní kvality výrobku. Toto je však vhodné spíše pro snadnější domácí výrobu, bez potřeby udržení stabilních vlastností zákysu.
Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.
Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.
Produktový list k dispozici na vyžádání.
Více o základech výrobě jogurtu a sýrů se dozvíte na sýrařských kurzech - náplň najdete na stránkách www.dobrykurz.cz
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.