IOTA Probi 1 DL1 na 20l zakysaného mléka
Popis
iota probi - směs pro výrobu probiotického zákysu
v lyofilizované (mrazem vysušené) formě určená k přímému zaočkování do mléka. Při přípravě zákysu je možné ji použít také k přípravě matečního zákysu.
Kultura pro výrobu probiotickho zákysu, který je obohacen o prospěšné bifidobakterie. Jedná se o zákys určený k pití, můžeme očekávat tedy spíš řidší konzistenci. Nevylučuje se však ani dosažení výsledku v podobě tuhého jogurtu na lžičku, záleží na kondici mléka, tedy množství sušiny a případně postupu, kterým výsledek také můžete ovlivnit.
Chuť a konzistence zákysu je závislá především na teplotě a délce zrání. Tím ovlivníte přípravu zákysu a můžete tak najít vhodný způsob přípravy, který vyhovuje Vašim požadavkům.
Můžeme využít i při výrobě sýrů, záleží na naší fantazii a znalostech. Dále je možné ji využít při výrobě tažených sýrů.
Doporučená výrobní teplota 35 - 42°C, doba kultivace 4 - 6h, při přímém zaočkování sušenou kulturou. Vždy je potřeba brát ohled na postup výroby. V případě využití matečního zákysu se kultivace může urychlit.
Složení kultury |
Streptococcus thermophilus |
Lactobacillus acidophilus | |
Bifidobacterium infantis | |
Bifidobacterium breve | |
Bifidobacterium longum |
Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.
Dávkování balení | - DL1 | - doporučené k přímému zaočkování 20l mléka |
Výrobce doporučuje využít kulturu k výrobě s přímým zaočkováním do mléka sušenou kulturou, vždy při každé várce. Můžete však zkusit využít matečního zákysu jako při přípravě jogurtu.
Příprava matečního zákysu:
Mateční zákys připravujeme obzvláště pečlivě a uchováváme v co nejvíce chráněném prostředí proti kontaminaci. Z matečního zákysu dávkujeme 1 - 5% objemu zpracovávaného mléka.
Další možností je zákys 3x - 5x přeočkovat při udržení relativně stabilní kvality výrobku. Toto je však vhodné spíše pro snadnější domácí výrobu, bez potřeby udržení stabilních vlastností zákysu.
Inspirace na videu
Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.
Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.
Produktový list k dispozici na vyžádání.
Více o základech výrobě jogurtu a sýrů se dozvíte na sýrařských kurzech - náplň najdete na stránkách www.dobrykurz.cz