11.1. Sýry do nálevů / 25.,26.1. Sýry doma / 8.,9.2. Výroba sýrů - 9 kroků / 22.2. Bochníky - zrající sýry / 8.3. Sýry na gril a do udírny / 22.3. Jogurt,Zákysy,Kefír,Tvaroh / 5.,6.4. Výroba sýrů - 9 kroků / 26.4. Plísňáky / 8.-11.5. Sýry 4 dny - komplet

IOTA Probi 1 DL1 na 20l zakysaného mléka

 
  • 1 z 3
 

Kultura pro výrobu probiotického zákysu, který je obohacen o prospěšné bifidobakterie. Jedná se o zákys určený k pití, můžeme očekávat tedy spíš řidší konzistenci. Nevylučuje se však ani dosažení výsledku v podobě tuhého jogurtu na lžičku, záleží na kondici mléka, tedy množství sušiny a případně postupu, kterým výsledek také můžete ovlivnit.

K nahlédnutí inspirativní video.

ťapka - krátký popis Výraz probiotický pochází z řečtiny a znamená "pro život", je opakem slova antibiotický, "proti životu". tlačítko - více info

 

Dostupnost Skladem
Cena 136,36 Kč bez DPH
165 Kč / ks    
Kód produktu 5574
Kategorie Mlékárenské kultury
 

iota probi - směs pro výrobu probiotického zákysu

v lyofilizované (mrazem vysušené) formě určená k přímému zaočkování do mléka. Při přípravě zákysu je možné ji použít také k přípravě matečního zákysu.


Kultura pro výrobu probiotickho zákysu, který je obohacen o prospěšné bifidobakterie. Jedná se o zákys určený k pití, můžeme očekávat tedy spíš řidší konzistenci. Nevylučuje se však ani dosažení výsledku v podobě tuhého jogurtu na lžičku, záleží na kondici mléka, tedy množství sušiny a případně postupu, kterým výsledek také můžete ovlivnit.
Chuť a konzistence zákysu je závislá především na teplotě a délce zrání. Tím ovlivníte přípravu zákysu a můžete tak najít vhodný způsob přípravy, který vyhovuje Vašim požadavkům.
 
Můžeme využít i při výrobě sýrů, záleží na naší fantazii a znalostech. Dále je možné ji využít při výrobě tažených sýrů.
 
Doporučená výrobní teplota 35 - 42°C, doba kultivace 4 - 6h, při přímém zaočkování sušenou kulturou. Vždy je potřeba brát ohled na postup výroby. V případě využití matečního zákysu se kultivace může urychlit.

Složení kultury

Streptococcus thermophilus
Lactobacillus acidophilus
Bifidobacterium infantis
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium longum

 

Kultury jsou velmi účinné, dle našich zkušeností je často možné dávkování snížit až na polovinu. Předávkování může být i důvodem nekvalitního výrobku.

Dávkování balení  - DL1 - doporučené k přímému zaočkování 20l mléka

 

Výrobce doporučuje využít kulturu k výrobě s přímým zaočkováním do mléka sušenou kulturou, vždy při každé várce. Můžete však zkusit využít matečního zákysu jako při přípravě jogurtu.

Příprava matečního zákysu:

Mateční zákys připravujeme obzvláště pečlivě a uchováváme v co nejvíce chráněném prostředí proti kontaminaci. Z matečního zákysu dávkujeme 1 - 5% objemu zpracovávaného mléka.

Další možností je zákys 3x - 5x přeočkovat při udržení relativně stabilní kvality výrobku. Toto je však vhodné spíše pro snadnější domácí výrobu, bez potřeby udržení stabilních vlastností zákysu.


Inspirace na videu  ťapka - popis


Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Je možné dávkovat kulturu přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.

 

Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.

 

Produktový list k dispozici na vyžádání.

Více o základech výrobě jogurtu a sýrů se dozvíte na sýrařských kurzech - náplň najdete na stránkách  www.dobrykurz.cz