GAMMA 1 - ochranná kultura DL3,5 na 500-1000l mléka
Popis
GAMMA1 - ochranná mlékárenská kultura
v lyofilizované (mrazem vysušené) formě určená k přímému zaočkování do mléka.
Kultura určená pro ochranu dohřívaných i nedohřívaných dlouhozrajících sýrů. Pozastavuje růst a vývoj nežádoucích mikroorganismů jako Clostridia, Leuconostoc, heterofermentativní laktobacily a enterokoky a tím je možné snížit riziko duření (nafukování) sýrů způsobené jejich aktivitou. Velmi dobře odolává soli.
Homofermentativní mlékárenská kultura s velmi pomalým okyselením, produkující zanedbatelné množství kyseliny mléčné. Na zakysání sýra se tedy podílí minimálně.
Očkuje se do mléka společně s okyselujícími kulturami.
Složení kultury |
- Lactobacillus Rhamnosus |
Velikost balení |
- DL3,5 |
- doporučené k přímému zaočkování 500 - 1000l mléka |
Na objednávku lze dodat balení - DL3,5-2 - doporučené k zaočkování 1000-2000l mléka.
Dávkování je ovlivněno kvalitou a složením mléka.
Příklad dávkování: 1 tuba DL1 na 100l tučného mléka nebo na 200l nízkotučného mléka (U tučné mléka je předpoklad vyššího výskytu nežádoucích mikroorganismů, které se z mléka dostávají např. odstřeďováním. Tím se předpokládá nízkotučné mléko méně kontaminované a proto je uvedeno dávkování nižší.)
Jedná se o mrazem vysušený prášek, balený v praktické plastové ampuli, která umožňuje opakované uzavírání a postupné odebírání částečného množství kultury při zpracovávání menšího množství mléka. Kulturu je možné dávkovat přímo do mléka, velmi dobře se rozpouští.
Skladování a doba trvanlivosti: doporučené skladování je při -18°C kdy garantovaná trvanlivost je 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obalu. Krátkodobé uchování kultury při vyšších teplotách, např. při transportu nebo při manipulaci při výrobě, má minimální vliv na účinnost kultury a její trvanlivost nijak výrazně neovlivňuje. Obsah balení je nutné chránit před vniknutím vlhkosti.
Produktový list k dispozici na vyžádání.
Více o výrobě dlouhozrajících sýrů se dozvíte na kurzu "Tvrdé sýry" na stránkách www.dobrykurz.cz
Další informace ohledně výroby sýrů, použití kultur a receptury sýrů a dalších výrobků najdete na stránkách www.dobrysyr.cz