Beaugel BIFIDUS - na 5l mléka (možno přeočkovávat)
Popis
Beaugel® Bifidus
je určen pro výrobu zakysaného Bifi-mléka. Kultura obsahuje bakterie mléčného kysání (BMK) Streptococcus a Bifidobakterie. Hustota výrobku je závislá na druhu a kvalitě mléka.
Bifidobakterie na rozdíl od laktobacilů a dalších kultur obsažených v jogurtech příznivě ovlivňují kyselost ve střevě a produkují vitamíny B a K. Zvyšují také prokrvení střevní sliznice a zlepšují hybnost střeva. Vědci z toho vyvodili, že bifidobakterie mnohem více než ostatní bakterie pomáhají regulovat pomalé zažívání a měly by se tak stát denním doplňkem stravy.
Balení vhodné pro domácí a malou faremní výrobu.
Dávkování: celá tuba na je na 5 lirů mléka, množství odpovídá přibližně 1cm na 1 litr mléka.
Uchovávání a trvanlivost: v lednici při +2 - +4°C 6 měsíců ; v mrazáku při -18°C 2 roky od data plnění, které je uvedeno na obale výrobku. Krátkodobé vystavení vyšším teplotám, např. při manipulaci a transportu nemá zásadní vliv na trvanlivost a kondici kultury. Chraňte kulturu před vniknutím vhlhkosti dovnitř balení.
Vhodný k přeočkování 5 - 10x dle konkrétních podmínek výroby a uchování. K další kultivaci postačí odebrat přibližně 1% hotového výrobku k zaočkování další várky stejného objemu. Má-li výrobek po přeočkování výrazně odlišné vlastnosti, je třeba použít k další výrobě znovu originální kulturu.
Postup výroby: Mléko zahřejte na 72°C s výdrží 15s (pasterace). Následně zchlaďte na 40°C a rozmíchejte (zaočkujte) obsah tuby. Mléko nechte stát (kultivovat) při 40°C po dobu 10 hodin. Po kultivaci bifi-mléko mléko uložte do chladničky na 24 hodin, aby se dotvořila jeho konzistence a plně rozvinuly chuťové vlastnosti. Poté je vhodné ke konzumaci.
Chuťové vlastnosti je možné ovlivnit postupem výroby, především dobou a teplotou při kultivaci. Při výrobě z dávek k přeočkování se doba kultivace zkracuje přibližně na polovinu.
K výrobku přiložen leták s podrobnějším postupem výroby a přehledem časů a teplot jednotlivých druhů zakysaných výrobků.